fbpx
Eerste Hulp Bij… Behangen

Blog

Eerste Hulp Bij… Behangen

Je muren in een nieuw jasje steken? Wij geven 5 tips bij behangen
en daarmee kom je al een heel eind! Voor nog meer advies helpen onze experten in onze winkels je graag verder.

Zorg voor een egale en droge ondergrond

Vooraleer je begint met behangen, moet je ervoor zorgen dat de ondergrond egaal en droog is. Sommige behangsoorten (zoals lichtgekleurd vliesbehang) kunnen vrij doorschijnend zijn. Je wil natuurlijk niet dat oneffenheden en resten door je nieuwe behang zichtbaar zijn.

Haal dus oude resten behang helemaal van de muur en vul oneffenheden en gaatjes.

Hoe doe je dat? Bultjes steek je eenvoudig weg met een plamuur- of afsteekmes. Gaatjes kan je wegwerken met muurvuller die je na het drogen opschuurt.

Bereken op voorhand het aantal rollen

Vervolgens is het heel belangrijk om uit te rekenen hoeveel rollen je nodig hebt. Niets is vervelender dan halverwege het behangen beseffen dat je rollen te kort komt… Zorg zéker voor voldoende rollen bij behang met een patroon. Je krijgt hier namelijk met nog meer snijverlies te maken.

behang warme kleuren
behang warme kleuren

Kies de juiste lijm bij de behangsoort

Een veel gemaakte fout bij behangen is dat mensen niet de juiste lijm gebruiken. Je moet namelijk je lijm goed afstemmen op je behangsoort en ondergrond. Het is echt not done om bijvoorbeeld restjes te gebruiken die je nog ergens staan hebt. ‘Waarom’ vraag je je nu misschien af? Als je niet het juiste type lijm voor het juiste type behang gebruikt, kunnen er allerlei problemen optreden.

Het kan gebeuren dat je het behang er in de toekomst nooit meer gemakkelijk af krijgt. Maar ook het omgekeerde kan gebeuren; het behang kan er gewoonweg afvallen. Er kunnen ook lelijke blazen in het behang ontstaan… Redenen genoeg om dus ook aandacht te besteden aan de juiste lijm!

Knip van te voren banen op maat

Ziezo: je ondergrond is droog, je hebt het aantal rollen berekend en hebt de juiste lijmsoort in huis gehaald. Dan is het tijd om de rollen te knippen in banen. Knip ze op maat maar maak ze best nog enkele centimeters langer. Op die manier heb je altijd wat speling. Extra tip: de eerste strook kan je gebruiken als meetinstrument. Zo knip je ook de rest van de banen vlot op de juiste maat.

Herstel eventuele foutjes

Vaak gebeurt het behangen niet helemaal foutloos… Geen nood, voor alles is er een oplossing.

  • Luchtbellen achter het behang? Prik ze voorzichtig lek met een speld en veeg ze vervolgens weer glad met een borstel.
  • Losse naden? Tover ze weg met wat lijm en een penseel.
  • Lijmvlekken? Veeg ze weg met een natte spons en dep daarna het behang goed droog. Merk je ze achteraf pas op? Verwijder ze dan met een droge doek.
  • Overtollig behang aan de boven- of onderkant? Druk het behang in de hoek of tegen een plint om een strakke vouwlijn te maken en snij het af.
  • Zit het behang gewoonweg niet goed? Vliesbehang kan je nog lostrekken en herschikken voor de lijm is op gedroogd.

Heeft u nog vragen?

Ons ervaren team staat voor je klaar met interieuradvies in Dendermonde.

Contacteer ons!