fbpx
Zo kies je de juiste verlichting voor jouw interieur!

Blog

Zo kies je de juiste verlichting voor jouw interieur!

Hedendaags, modern, landelijk of  industrieel…. Naast eindeloos veel stijlen heb je ook nog een heleboel types zoals tafellampen, vloerlampen, hanglampen, wandverlichting of sfeerlampen. Daarbovenop heb je ook nog keuze uit warm, koud, direct en indirect licht. Zoveel verscheidenheid, je kan het haast een luxeprobleem noemen. Hoe kies je nu het beste licht voor jouw interieur? Want… sfeer begint bij de juiste verlichting. In deze blog wijzen we je de weg naar het licht!

Iedere lichtbron heeft een functie

Het spreekt voor zich. Je benadert iedere kamer in huis om de verlichting te bepalen. Bepaal op voorhand per ruimte waar je enkele lichtpunten moet voorzien. Om de kamer in elke situatie optimaal te benutten kan je gebruikmaken van basisverlichting, functionele verlichting of sfeerverlichting.

  • Basisverlichting is het algemeen licht dat je aandoet bij het binnenkomen van de ruimte. Het moet de kamer gelijkmatig verlichten, ook als het buiten donker is. Hiervoor gebruiken mensen veelal hang- en plafondlampen.
  • Functionele verlichting of taakverlichting. De lampen die hiervoor gebruikt worden vervullen een specifieke functie. Bijvoorbeeld in je leeshoek of boven je aanrecht heb je gericht licht nodig om goed te kunnen zien.
  • Sfeerverlichting is de weg naar gezelligheid in huis. Ze zijn de ideale aanvulling bij je basisverlichting. Denk maar aan wandlampen, tafellampen of vloerlampen.

Combineer types verlichting

Met een uitstekende mix van algemene-, functionele- en sfeerverlichting creëer je harmonie in jouw leefomgeving. Daarnaast kan je verschillende lampen gebruiken voor een speels effect. Durf eens experimenteren met direct en indirect licht!

Direct licht valt geconcentreerd op een object en zorgt voor schaduwen. Terwijl indirect licht ontstaat door het licht in je omgeving te weerkaatsen en een bepaalde sfeer te creëren. Afhankelijk van de sfeer die je wil oproepen en de functie van de lichtbron, kies je voor koud of warm licht.

  • Koud wit vergelijkt men het meest met helder daglicht. Hierdoor worden de kleuren echter weergegeven.
  • Neutraal wit licht zit tussen warm en koud licht in. Zoals de naam aangeeft is deze kleur iets witter dan warm wit, maar minder kil dan het koude wit. Het is ideaal voor een moderne uitstraling en bevordert de concentratie. Je bureauruimte aan het inrichten? Kies dan voor neutraal!
  • Warm wit is traditioneel iets geler van kleur. Het werpt een gezellige sfeer in de kamer, meteen ook de reden waarom mensen het vaak gebruiken in leefruimtes.
verlichting
verlichting

Nog meer lichtadvies nodig?

Bezoek onze winkel in Dendermonde, we helpen je graag verder!

Kom zeker eens langs!